Контакт-центр (0462) 616-204

Прес-релізи

23.12.2014 / 11:26

ПАТ "Чернігівгаз" проводить щорічний перерахунок вартості газу спожитого в 2014 році

На початку 2015 року ПАТ "Чернігівгаз" проведе перерахунок вартості газу побутовим споживачам, які мають лічильники. Залежно від обсягу газу, спожитого впродовж 2014 року, визначиться ціна кубометра на наступний рік. Це дозволить сім`ям, які економніше користувалися газом і не перевищили об`єм в 2,5 тисячі кубометрів сплачувати менше

В середньому перерахунок робиться у 3% споживачів і в основному стосується домоволодінь, де газ використовується на потреби опалення. Перехід з однієї категорії в іншу має локальний характер - це близько 15 тисяч сімей по всій області.

Листопад і перші дві декади грудня були відносно теплими, що сприяло значній економії газу. Тому споживачам буде вигідно, щоб контролери зафіксували контрольні показання лічильників. У споживачів, які використовують газ для обігріву приміщень, є всі шанси залишитися в першій категорії або навіть перейти з другої в першу.

"Ми розуміємо, що збільшення вартості кубометра газу суттєво відображається на сімейному бюджеті наших споживачів. Втім є двосторонній рух – одні споживачі йдуть у вищу категорію, інші - в нижчу. І як показує практика, більшість людей після перерахунку починають платити за газ меншу ціну", - повідомив заступник голови правління з постачання та обліку газу ПАТ "Чернігівгаз" Сергій Савченко.

Ціна газу та методика перерахунку регулюються державою і ПАТ "Чернігівгаз" повинен чітко дотримуватись вимог законодавства. Визначати ціну газу на наступний рік у відповідності до обсягу енергоносія спожитого в попередньому році вимагає диференційована система оплати, яка діє в Україні з 2007 року. Кожна категорія споживачів має свою ціну за кубометр - ті, хто споживають більше - платять більше та навпаки. Відповідно, диференціація дозволяє сплачувати менше тим людям, які проживають в невеликих квартирах або будинках та використовують сучасне газове обладнання.

Перерахунок є додатковим стимулом для ощадливого використання енергоносія, адже на сьогодні в Україні обмежена пропозиція природного газу власного видобутку, а імпортний дуже дорогий. Тому необхідно його економити. Потрібно утеплювати приміщення, змінювати газове обладнання на більш енергоефективне, з більшим ККД, не можна обігрівати житло газовою плитою.

"При заміні застарілого котла на сучасний та більш енергоефективний економія газу складає 25-30%. До того ж витрати за встановлення окупаються протягом першого опалювального сезону", - поінформував головний інженер ПАТ "Чернігівгаз" Олександр Качкарда.

Довідка: ПАТ "Чернігівгаз" - підприємство з газопостачання та газифікації. Основною сферою діяльності компанії є розподіл та постачання природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить майже 800 млн. куб. м природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,7 тисяч км газопроводів.
Нашими споживачами є понад 346,7 тисяч сімей, близько 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області.
Найкрупнішими клієнтами ПАТ "Чернігівгаз" є Малтюроп Юкрейн, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод.
Компанія входить в десятку найбільших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується близько 70 мільйонів гривень податків і зборів.

Щоб забезпечити своєчасне занесення даних до бази і проведення коректних розрахунків, в грудні і січні контролери проведуть зняття контрольних показань приладів обліку газу. Для максимальної зручності споживачів ПАТ "Чернігівгаз" застосовує практику відпрацьовану в минулі роки - контролери будуть працювати за гнучким графіком - вранці з 7.00 до 11.00 та у вечірні часи з 16.00 до 20.00, а також у вихідні. В телефонному режимі можна домовитися про день і час візиту контролера.

За словами начальника управління обліку та балансів Олени Сичевської, через півроку споживачі мають право зробити перерахунок: "Якщо споживання за 6 місяців 2015 року буде в межах 60% норми першої категорії, тобто 1,5 тисячі кубометрів, то потрібно звернутися до ПАТ "Чернігівгаз" із заявою. Ми зробимо перерахунок і ціна буде знижена".

Для врегулювання спірних питань щодо нарахувань можна подати заяву на розгляд комісії, яка займається зверненнями громадян, або записатися на особистий прийом до керівників ПАТ "Чернігівгаз".

За додатковою інформацією звертатися
до фахівця із зв`язків з громадськістю
Наталії Свириденко
Тел./факс: +380 462 65 20 04 вн.115